Fyllekubben

I vår lilla ankdamm som kallas kubbvärlden har det nu blossat upp ett kontroversiellt ämne så här till luciaglöggen och julsnapsarna. Nämligen drickandets (supandets) vara eller icke vara under kubbvm. Jag ska strax ge er min åsikt i frågan.

Kubbledningen i vm har på hemsidan skrivit att ”Deltagarna i VM i Kubb ombedes att inte förtära alkohol under pågående match.” På kubbvms hemsida (som jag vidhåller måste göras någonting åt – bedrövlig kvalitet för ett sådant omfattande evenemang) kan man läsa i forumet någon som anser att drickandet ska förbjudas mer uttryckligen än att ”ombeda” samt att det är ”Det är ju skandal att se final lagen [sic] 2011 stå med en öl i ena handen och en kubbpinne i andra handen plus en sigg [sic] i munnen!”. Här vill jag dock flika in att åsiktslämnaren rimligen syftar på lagen som spelade match om 3-4:e pris då jag inte kan minnas att varken vi eller våra motståndare var några öldrickare i finalen. Men det är klart… på den punkten kan jag ha fel.

Nåväl. Vad tycker en tiofaldig världsmästare som jag då? För det första bör man fundera över vad för slags vm i kubb ska vara. Ska det vara en seriös tävling där kubbsporten är det som är i fokus och där de bästa av de bästa gör upp om vem som är bäst i världen eller ska det vara ett roligt jippo där det viktigaste är att träffas, ha roligt och så spela lite kubb tillsammans? Det behöver väl knappast nämnas vad det är idag.

Inom parentes kan väl nämnas att om man nu skulle vilja göra det till ett seriöst mästerskap som verkligen tar fram det bästa laget och utvecklar sporten så finns det en hel del regeländringar som behöver göras och sen tror jag att man måste höja träningsviljan bland fler lag (även hos oss) till exempel genom att ha ordentliga vinstpremier. Vilka regeländringarna jag anser behöver göras tar vi en annan gång.

Vi kan i vilket fall konstatera att kubbvm idag är ett socialt evenemang eller för all del en festlighet. Inte helt oväsentligt i sammanhanget är att det också är ett sätt för Rone Goik att finansiera sin verksamhet vilket rimligen borde driva det hela i ”vinstmaximeringsriktning”. På vilka sätt skulle ett förbud mot alkohol eller ett mer kraftfullt utspel mot alkohol från kubbstyrelsen syfta till att det blir en större festlighet och ger större intäkter till Rone Goik? På inget sätt alls är svaret.

Personligen tycker jag alkohol ska vara tillåtet i kubbvm utan restriktioner. Vill folk dricka under match så kan dom väl få göra det. Det jag helst av allt i dagsläget skulle vilja se är en kombination av ett regelverk som gör utfallet mer rättvist med någon slags motivator för fler att ”satsa” på vm och en stor folkfest.

Ett p.s till dom som inte har varit med: ja det är faktiskt en folkfest. 200 deltagande lag med 6 spelare i varje och därtill publik.

image

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *